Γράψε στο cloud, απελευθέρωσε τη δημιουργικότητά σου

Ευχές και κόκα κόλες για να επιβιώσουμε από ακόμα ένα σαρκοβόρο αλλά σοκολατομανιακό Πάσχα. Πάμε για ένα καινούργιο κειμενάκι με θέμα που με έχει απασχολήσει πολύ στο παρελθόν.

Το τελικό σπρώξιμο που χρειαζόμουν ήταν τα δυο παράπονα από συγγραφείς, σε δυο ξεχωριστές αλλά κοντινές μέρες της Μ. Εβδομάδας, πως από ατυχία, έχασαν τα γραπτά τους από κρασάρισμα σκληρού δίσκου.

Φυσικά υπάρχει η εξελιγμένη πια τεχνική της ανάκτησης αυτών των χαμένων δεδομένων από εταιρίες που χρεώνουν αν Mb (ακριβά μάλλον – αλλά εσύ κρίνεις αν αξίζει), ενώ υπάρχει και η δωρεάν τεχνική… του να μην χάσεις ποτέ τίποτα ξανά.

Πώς γίνεται αυτό; Νομίζω ότι το ξέρεις ήδη αναγνώστη μου. Χρησιμοποιείς τη λογική της αποθήκευσης στο cloud για φωτογραφίες (κυρίως) και αρκετών ακόμα ψηφιακών πραγμάτων.

Γιατί δεν το κάνεις και με τα γραπτά σου; Εγώ που σας το παίζω έξυπνος τώρα, μόλις πριν έξι μήνες το ξεκίνησα και αυτή η κίνηση ήταν ματ για την παραγωγικότητα μου.

Βλέπετε, άλλο λογισμικό έχω στο laptop (Windows), άλλο στο desktop (Mac), ενώ γράφω και στο κινητό. Επίσης, σημαντική λεπτομέρεια για μένα είναι ότι σπάνια κρατάω σημειώσεις και κάνω πλάνο. Όταν γράφω, γράφω για να είναι έτοιμα προς ανάγνωση (άσχετα ότι προφανώς δεν είναι, άμεσα τουλάχιστον).

Οπότε, το να μεταφέρω συνεχώς αρχεία από εδώ κι από εκεί, με σκότωνε και πολλές φορές ήταν ο λόγος που ανέβαλα ένα writing session ή μια διόρθωση.

Και ξαφνικά ανακαλύπτω μια μέρα, ότι το email του Outlook (το παλιό Hotmail) σου προσφέρει online δωρεάν όλη τη σουίτα του Office. Το Word, που αυτό μας αφορά κυρίως τώρα, πλήρες ενημερωμένο στην τελευταία του έκδοση είναι free και το μόνο που χρειάζεσαι είναι internet και ένας λογαριασμός email στο outlook. Τρελό;

Δηλαδή, όπου κι αν κάτσω πια: desktop, laptop, υπολογιστή γραφείου ή στο κινητό ενώ ήμουν στο νοσοκομείο, είχα πρόσβαση σε όλα μου τα κείμενα. Και αυτό γίνεται και με gmail, απλώς η google έχει εργαλεία που μοιάζουν με αυτά του office, δεν έχει το real deal αλλά παρόλα αυτά, άκρως συνεργάσιμα με αυτά της Microsoft.

Το πιο σημαντικό από τα δωρεάν προγράμματα και στις δυο πλατφόρμες είναι το save που αυτόματα γίνεται ανά πάτημα του πλήκτρου. Ναι, το cloud σου κάνει save για κάθε ένα χαρακτήρα που πληκρολογείς, ακόμα και space.

Ξέχνα το undo (αν είσαι σίγουρος για αυτό που έγραψες. Αλλιώς υπάρχει και η λύση του να ανοίγεις πολλαπλά έγγραφα – κάτι που ωστόσο, δεν κάνω εγώ).

Ακόμα λοιπόν κατεβάζεις πειρατικά προγράμματα;

Και τώρα θα μου πείτε: από ασφάλεια; Τι γίνεται εκεί;

Για να θέσουμε το θέμα του hacking στο cloud μας ως πραγματική απειλή, είναι πως κάποιο αυτοματοποιημένο σύστημα θα θελήσει να μας σβήσει τα πάντα και όχι αυτό φυσικά που φοβόνται οι αγαπητοί συγγραφείς. Ότι κάποιος θα κλέψει και θα εμπορευτεί την καταπληκτική ιδέα μας, που την έχουμε πεταμένη στο συρτάρι 12 χρόνια και δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε.

Αυτό λύνεται με την αλλαγή του κωδικού κάθε μήνα. Προσωπικά έχω «εφεύρει» σχεδόν 6 λέξεις, που τις σκέφτομαι μόνο εγώ, ενώ ποτέ δεν τις χρησιμοποιώ σε γραπτό λόγο ή ομιλία. Γράφονται με εκατομμύρια συνδυασμούς πεζών-κεφαλαίων-αριθμών και συμβόλων και είναι μεγέθους 10+χαρακτήρων. Η παραβίαση είναι αδύνατη.

Τώρα αν βάζεις, 1983, 0000, maria12345667890 κλπ, είσαι άξιος και άξια της μοίρας σου. Ζούμε στην εποχή της ευκολίας, εκμεταλλεύσου το και τελείωνε επιτέλους εκείνο το βιβλίο.

Φυσικά ένα στικάκι που κάνεις backup μια φορά το μήνα δεν έβλαψε κανέναν, ωστόσο αυτό είναι το μαξιλαράκι ασφαλείας και όχι η πίστα που θα παίζεις μπάλα.

Αναβαθμίσου χτες γιατί είναι εύκολο και αποδοτικό. Για να σε δω…

Σχολιάστε

Create a website or blog at WordPress.com

ΠΑΝΩ ↑

Design a site like this with WordPress.com
Ξεκινήστε